2015 m. kovo 26 d., ketvirtadienis

George Orwell GYVULIŲ ŪKIS

Leidėjas: Jotema
Metai: 2009
Puslapiai: 192
Knyga elektroninė.
Pažintis: 1 skaityta autoriaus knyga.

Aš vertinu: 4/5


Įspūdžiai...

Satyrinė apysaka. Patiko, kažko panašaus ir tikėjausi. Gimiau dar sovietiniu laikotarpiu, o ir to meto filmai neleis pameluoti, kad apysakoje labai tikroviškai pavaizduoti sovietinės valdžios mąstymas ir veiksmai. Negalėjau skaityti neišvesdama paralelių su tuo laikmečiu ir jo vadais. Todėl tikrai buvo ir šypseną keliančių vietų. Labai taikli knygutė, kuri Sovietų Sąjungoje buvo uždrausta ir platinama tiktai nelegaliai.


Anotacija:

Džordžas Orvelas (George Orwell) - britų rašytojo Eriko Blero slapyvardis, žinomas geriau už tikrąjį jo vardą. 
Dž. Orvelas gimė 1903 m. birželio 25 d. Indijoje. Jis buvo tikras maištininkas, kurio gyvenimo tikslas - kova prieš bet kokį totalitarizmą. 
Dž. Orvelo knygos išverstos į 70 kalbų, o garsiausių jo kūrinių ištraukas, aforizmus nuolat cituoja politikai ir paprasti piliečiai. Net ir didžiulio populiarumo sulaukęs realybės šou „Didysis brolis“ pavadinimą pasiskolino iš šio rašytojo. Dž. Orvelas savo knygose skaitytojams parodo tai, ko jie niekada nesitiki išvysti, atskleidžia slaptus žmogaus sielos užkaborius, būtent jis pirmasis suprato, kad totalitarinis instinktas, noras paklusti kažkam stipresniam, slypi pačiame žmoguje.  
Gyvulių ūkyje  sovietinė sistema atskleidžiama kiek kitu rakursu: aprašoma visur klestinti korupcija ir dviveidiškumas, kuris anksčiau ar vėliau atves į pražūtį. Frazė „visos kiaulės lygios, tačiau kai kurios lygesnės“  vakaruose tapo komunistinės visuomenės simboliu. Dž. Orvelas sugebėjo įsiskverbti į totalitarinėje visuomenėje gyvenančio žmogaus buitį, įžvelgė kruopščiai slepiamą skurdą ir nepriteklius. Maistas neskanus, gėrimai tiesiog šlykštūs, nuo žmonių trenkia prakaitu, trūksta būtiniausių daiktų. Valdžia sąmoningai stengiasi, kad gyventojams nuolat ko nors trūktų. Materialinė gerovė gali sukelti maištą, tuo tarpu alkanas pilietis priverstas galvoti tik apie savo pilvą. Prekės gaminamos tam, kad jos vėliau būtų sunaikintos. Valstybė nuolat su kuo nors kariauja. Vieną visuomenės sluoksnį nuo kito skiria tam tikros menkutės privilegijos, o ribą tarp skurdo ir turto nubrėžia gabalėlis arklienos. Teisybės Ministerija kasdien iš naujo perrašo šalies istoriją. 
„Gyvulių ūkis" – neabejotinai svarbiausias grožinės politinės satyros kūrinys, parašytas XX a. Britanijoje. Šioje G. Orvelo knygoje pasitelkus gyvulinės pasakėčios tradiciją, jungiamas satyrinis ir politinis įtūžis su gyvybingu mitinio kūrinio amžinumu. Tai viena iš didžiųjų politinių alegorijų, o jos pasakojama istorija yra apie tai, kaip socialinė revoliucija (vieno Anglijos ūkininko gyvuliai susimokę sukyla prieš šeimininką, išveja jį ir pradeda ūkyje kurti savarankišką gyvenimą) virto diktatūra ir išdavyste.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą