2016 m. rugsėjo 26 d., pirmadienis

Margaret Atwood TARNAITĖS PASAKOJIMAS

Leidėjas: Baltos lankos
Metai: 2012
Puslapiai: 336.
Knyga nuosava.
Pažintis: 1 skaityta autorės knyga.

Aš vertinu: 3/3
(1- nelabai, nesiūlau, 2- viskas ok, nesigailiu, kad skaičiau, 3- puiki knyga, labai patiko)

Įspūdžiai...

Neduok Dieve knygos siužetas virstų realybe. Nepagalvojame, kokia trapi yra laisvė rinktis, nes ją turime ir nejaučiame, kad kasdien naudojamės net smulkmenose - pasirinkdami, ką rengtis, valgyti, kur eiti, su kuo bendrauti, su kuo - ne ir pan. Nežiūrint į tai, kada knyga parašyta, istorija yra aktuali ir šiais laikais. Galima būtų įžiūrėti įvairias potekstes - moters vieta islame, lytinė diskriminacija ar pan.,  bet aš skaitydama mėgavausi tiesiog gera fantastine istorija. Labai patiko.
 

Anotacija:

"Mums taip stovint dviguboje eilėje, atsidaro durys ir įeina dar dvi moterys raudonomis suknelėmis ir baltais Tarnaičių sparneliais. Viena iš jų jau galudienė, pilvas pergalingai pūpso iš po plataus drabužio. Patalpoje sujudimas, murmesys, atodūsiai; nejučia pasukame galvas, begėdiškai atvirai stebeilijame. Net pirštų galiukai dilgsi, taip maga ją paliesti. Ji mums tarsi stebuklas, pavydo ir geismo objektas, mes trokštame jos. Ji – vėliava kalno viršūnėje – mes dar galime tai padaryti. Mes taip pat galime būti išganytos."

Netolima ateitis. Gileado respublika.
Fredinė gyvena Vado ir jo Žmonos namuose. Išeiti iš namų jai leidžiama tik kartą per dieną nupirkti maisto produktų. Parduotuvių pavadinimai yra paveikslėliai, nes moterims nebeleidžiama skaityti ir apskritai siekti žinių. Kartą per mėnesį ji privalo gulėti ant nugaros ir atlikti Tarnaitės pareigą, nes mažėjančio gimstamumo amžiuje Fredinės ir kitų šiai tarnystei paskirtų moterų vertė tėra jų vaisingumas. Ji dar atmena senus laikus, kai gyveno su savo vyru Luku, žaisdavo su dukra, turėjo darbą, pinigų ir galėjo mokytis. Bet dabar visa tai jau praeitis...

Margaret Atwood (gim. 1939 m.) – viena ryškiausių šiuolaikinių Kanados rašytojų, daugiau kaip trisdešimties knygų autorė, poetė, eseistė, literatūros kritikė. Atwood yra gavusi ne vieną literatūrinį apdovanojimą, o 2000 m. už romaną Aklasis žudikas pelnė prestižinę „Man Booker“ premiją. Romanas Tarnaitės istorija laikomas vienu stipriausių autorės kūrinių, jis kritikų lyginamas su George’o Orwello 1984-aisiais ir Aldouso Huxley’io Puikiu nauju pasauliu.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą