2015 m. sausio 9 d., penktadienis

Arthur Schnitzler PLAČIAI UŽMERKTOS AKYS

Leidėjas: Lietuvos rytas
Metai: 2006
Puslapiai: 93
Knyga nuosava, elektroninė.
Pažintis: pirmoji autoriaus skaityta knyga.

Aš vertinu: 4/5

Įspūdžiai...

Skaitosi greitai ir lengvai. Patiko, nors ir neįtraukė. Manau dėl ekranizacijos įtakos (1999 m. filmas "Plačiai užmerktos akys", režisierius S. Kubrick). Veikėjus įsivaizdavau tik kaip N. Kidman ir T. Cruise, iš anksto žinojau siužetą. Bet, nepaisant šito, tikrai įdomu. Knyga ir filmas  tobulai papildo vienas kitą, nors laikotarpiai  skiriasi apie 70 metų.
Autorius puikiai atskleidžia veikėjų psichologiją, tyrinėja žemiausius impulsus. Ar visuomet partneriui reikia atskleisti visas savo mintis, svajones, ar norime žinoti, ką jis iš tiesų galvoja? Laikausi taisyklės: pirma knyga, toliau filmas. Šiuo atveju tiko ir atvirkščiai.

 Anotacija: 
Artūras Šnicleris – austrų rašytojas. Vertėsi gydytojo praktika. Parašė psichologinių dramų, apysakų, novelių. Pagrindinį dėmesį kūryboje skyrė įvairiems savo herojų intymaus gyvenimo aspektams, XIX ir XX a. sandūroje vyravusioms tikrovės iliuzoriškumo nuotaikoms.
„Plačiai užmerktos akys“ – tai novelė, kurios pavadinimas originalo kalba yra „Traumnovelle“ („Sapnų novelė“). Kūrinys narplioja sudėtingus žmonių tarpusavio santykius ir pabrėžia trapią ribą tarp sapno ir tikrovės.
Pusiau sąmoninga, neaiški būsena tarp būdraujančios ir užsnūdusios sąmonės visą laiką lydi sutuoktinius Albertiną ir Fridoliną. Paties Fridolino gyvenimas yra dvilypis. Jis - gerbiamas visuomenės narys, daktaras, šeimos žmogus, tačiau kartu ir cinikas, gundytojas, ištvirkėlis, manipuliuojantis žmonėmis. Vyras keršija žmonai, užliūliuotai tariamai saugaus ir šviesaus šeimos gyvenimo, atvirai papasakodamas jai apie viską. Keršija už pažeminimą, kurį jis patyrė Albertinos sapne. Nusitrynusios vidinio ir išorinio pasaulio ribos, tikrovė, susipynusi su sapnais, poros išsiskyrimas ir susitaikymas - ši knyga prikaustys skaitytoją nuo pirmųjų puslapių.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą